Kaifa MA105C

Kaifa MA105C
De Kaifa MA105C

Op 23 september 2016 is er bij mij thuis een zogenaamde ‘slimme’ meter geïnstalleerd. Mijn startpunt in de wereld van de home-automation.
De meter is helemaal niet slim. Zij meet enkel elke 10 seconden de waarden van het gas en elektra. Hoe kan een meter (die registreert) überhaupt slim zijn ? Het lijkt meer op een marketing term van de onwetenden.
Maar wat doet de meter dan wel ? De Kaifa MA105C stuurt elke twee maand automatisch (hé, dat is handig !) de data naar het energie bedrijf. Via GPRS. Heel modern (a-hum), maar het schijnt goed te werken. Want de rekening komt vanzelf.
Omdat deze meter geen enkele intelligentie bezit, is de kwalificatie als ‘slimme’ meter wel een beetje pretentieus. Meer dan een ‘automatische’ meter is het echt niet.

The P1-port
The P1-port

Via de P1 poort van de Kaifa MA105C is deze automatische meter aangesloten op mijn NAS. Daarop draait het Domoticz open source pakket die wel raad weet met deze gegevens. Deze software kan, met de nodige investeringen, een heel huishouden automatisch controleren. Dat vind ik al veel slimmer, alhoewel ook hier nog geen sprake is van adaptieve heuristiek en context afhankelijk leervermogen

En dan moet ik, bijna dwangmatig, via de Domoticz API, natuurlijk de automatisch verkregen waarden aanschouwelijk kunnen maken. Gewoon een beetje PHP, JSON en Google Charts (en het gebruikelijke HTML, CSS en JavaScript).

Hier het resultaat. ‘Niet omdat het moet, maar omdat het kan’.
En alles is maar in het Engels gehouden. Want waarom dit ook nog eens allemaal vertalen. Not dus.

Ondertussen (maart 2017) ben ik ook begonnen om de eerste schakelaars via WiFi aan te sturen. We groeien langzaam door.

O, ja. Omdat dit toch wel heel dicht in de privé sfeer komt zijn sommige van deze pagina’s afgeschermd met een wachtwoord……….